Titel: Wij zijn Big Data – de toekomst van de informatiesamenleving
Auteurs: Sander Kloos, Nart Wielaart

 

Wij zijn big dataHet boek Wij zijn Big Data beschrijft op een luchtige, maar ook zeer diepgaande manier de wereld achter de digitale hulpmiddelen van alledag. Hoe ziet deze voor ons zo vanzelfsprekende digitale wereld, verpersoonlijkt met onze mailadressen, internetbestellingen en internetgebruik eruit vanuit de aanbieder van die toepassingen? Een boek vol voorbeelden en anekdotes.

Big, bigger, biggest data, maar… blijf kritisch nadenken!

Het gebruik van moderne digitale hulpmiddelen heeft ons leven aan alle kanten verbeterd en comfortabeler gemaakt. Door internet te gebruiken genereren we een enorme set aan (persoonlijke) data. Deze data kunnen worden gebruikt om maatwerkdiensten te bieden. Voorbeelden zijn een betere gezondheidszorg, betere (en veiliger) verkeersystemen, accurater wetenschappelijk onderzoek en snelle en doeltreffende communicatie.

Dit is alleen niet helemaal zonder gevaar. Al die persoonlijke informatie die we de hele dag genereren kan, zonder dat we ons dat realiseren, naar commerciële marktpartijen gaan. Hoe zou u het vinden als zij uw buren vertellen dat u het afgelopen jaar te vet heeft gegeten. Dit met als doel dat uw buren ervoor pleiten dat u meer ziektekostenpremie gaat betalen? En bent u al zover dat een app bepaalt wat u vanavond gaat eten en waar u de ingrediënten ervoor koopt? Moraal van het verhaal: blijf vooral zelf nadenken!

Big data in het (Hoger) Onderwijs

In het boek wordt een heel hoofdstuk gewijd aan de wijze waarop het onderwijs kan omgaan met alle nieuwe ontwikkelingen. Die ontwikkelingen zijn:

  • het genereren van enorme hoeveelheden (bulk)data en persoonlijk data
  • de hoge vlucht die het aanbod aan digitale instrumenten, machines en gadgets heeft genomen.

De boodschap van de schrijvers is dat onderwijsinstellingen een taak hebben in het voorbereiden van de samenleving op al deze ontwikkelingen. Leer kinderen bijvoorbeeld begrijpen dat de informatie die zij via het internet vinden voor een Nederlands kind een andere betekenis heeft dan voor een kind uit een ander land. Onderzoekers moeten leren de verbanden tussen verschillende stukken data te zien. Bij de analyse van grote dataverzamelingen is altijd wel een opmerkelijke correlatie te vinden. De vraag die de onderzoeker moet leren beantwoorden is of die correlatie ook betekenisvol is en wat de causaliteit is. Onderwijsinstellingen hebben de taak leerlingen en studenten kritisch vermogen te laten ontwikkelen. Dit uitgangspunt sluit aan bij nieuwe onderwijsvormen die meer gericht zijn op competentieontwikkeling en de opkomst van leermaterialen zoals MOOC’s (massive Onine Open Courses) en Open Educational Resources (OER).

Is het de moeite waard het boek zelf aan te schaffen en te lezen?

Absoluut. De auteurs beschrijven op een praktische manier het verschijnsel big data en de mogelijkheden die het de samenleving en het onderwijs biedt. Ze doen dit aan de hand van bestaande theorieën, zienswijzen en wetenschappelijke inzichten. De vraag: ‘wat moeten we ermee en hoe dan?’ wordt goed beantwoord. De auteurs gebruiken ondanks de zwaarte van het onderwerp een luchtige en toegankelijke schrijfstijl. Ook het gebruik van veel (herkenbare) voorbeelden, citaten en situatieschetsen maakt dat het prettig leest. Aanrader om mee te nemen op reis of voor een regenachtige zondag op de bank!

Gegevens van dit boek

Titel: Wij zijn Big Data – de toekomst van de informatiesamenleving
Auteurs: Sander Kloos, Nart Wielaart
Uitgever: Business contact
ISBN: 9789047007777

Wilt u meer weten over de expertise van Fundatis met betrekking tot informatiemanagement? Neem dan contact op met Anne Floor Erdman van Fundatis. Tel: 06 204 215 39