Fundatis organiseert regelmatig salons voor de zelfstandig interim-professionals uit haar netwerk. Dit keer waren wij te gast bij de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in Den Bosch. JADS is een relatief nieuw en uniek concept in Nederland. De bijzondere samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant, de gemeente ‘s-Hertogenbosch, de Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven is geheel gericht op Data Science. Een samenwerkingsverband dat past in de hedendaagse vraag van de vierde industriële revolutie.

Modern onderwijs op een historische plek

Het monumentale 19e-eeuwse klooster, Mariënburg, is in 2016 getransformeerd naar het  Jheronimus Academy of Data Science. Het gebouw ademt sereniteit en heeft de oude stijl op smaakvolle wijze in ere gelaten. De combinatie van oude en moderne architectuur, laten je voelen dat je op een bijzondere plek bent.

De huidige samenleving is een ‘always-on society’

De methode om met behulp van data waardevolle (bedrijfs-)strategieën te ontwikkelen is al eeuwenoud. Door de boekdrukkunst en de mogelijkheid om data op te slaan en op te schalen kwam deze wetenschap in een stroomversnelling. Vandaag de dag leven wij in een ‘always-on society’,waarin iedereen de hele dag data aan het delen is. Dit biedt kansen voor big data analyses en maakt Data Science steeds essentiëler om antwoorden te vinden op de uitdagingen van onze tijd.

                                            

De propositie: samenwerking op onderzoek, onderwijs en valorisatie

JADS combineert onderzoek, onderwijs en valorisatie om in te springen op de nieuwe vragen die ontstaan binnen de Data Science. De academie leidt datawetenschappers op die niet alleen analyseren, maar ook programmeren en nadenken over de ethische vragen binnen dit vakgebied. Daarbij moeten bachelorstudenten in hun tweede jaar al een bedrijf opzetten, wat mogelijk wordt gemaakt door de verschillende samenwerkingen met bedrijven en overheid.

De academie biedt een negental data science-programma’s aan op bachelor, master en post-master niveau. Omdat de relatief jonge wetenschap van Data Science vraagt om een nieuwe vaardigheden, streeft JADS ernaar om zogenaamde ‘T-vormige’ wetenschappers te ontwikkelen: met een essentieel begrip van vele onderwerpen én sterke vaardigheden en ervaring in één discipline.

Er zijn veel proposities en variaties van samenwerkingen tussen onderzoek, onderwijs en het ondernemerschap. JADS is nu 2,5 jaar bezig en heeft al mooie resultaten behaald. Er hebben zich meer dan 1400 organisaties aangemeld met de wens samen te werken met de academie, de studenten worden al in de collegebanken gescout voor mooie functies in het bedrijfsleven en de groei in het algemeen is groter dan verwacht.

Grote ambities en gematigde groei

JADS valt te typeren als start-up universiteit, die soms door zichzelf wordt ingehaald. Zo zouden ze het PDEng programma graag willen vergroten, maar is het nog een uitdaging om gematigd te groeien. Ook blijkt de wereldwijde kennisvraag zo groot, dat het moeilijk wordt om goede lectoraten aan de organisatie te binden. JADS zoekt dan ook over de hele wereld naar goede kandidaten. De samenwerking tussen verschillende universiteiten zorgt ook voor extra complexiteit. Met een managementteam met daarin twee decanen van de Tilburg University en twee decanen van de Technische Universiteit Eindhoven heeft JADS hier een goede stap vooruit gevonden.

Waar staat JADS over vijf jaar? De academie wil met haar onderwijs blijven groeien maar daarnaast kleinschalig blijven. Op het gebied van onderzoek wil zij toonaangevend zijn op een aantal fronten. Als het gaat om de bedrijven wil zij een aantal koplopers als partners aan haar verbinden.

Wilt u meer weten?

Fundatis heeft onlangs een beknopt artikel geschreven over de vierde industriële revolutie en hoe deze vraagt om samenwerking tussen hoger onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Een overkoepelend thema waarvan JADS een mooi voorbeeld vormt.