In de rubriek ‘Een dag in het leven van’ neemt één van onze consultants je mee in hun dag van de fascinerende wereld van onderwijslogistiek tot projectmanagement. Vraag je je weleens af wat er eigenlijk schuilgaat achter hun dagelijkse bezigheden, en wat de taken en uitdagingen zijn waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd, en hoe zij daarmee omgaan? Dan ben je in dit blog aan het juiste adres! Klaar om ons, ons bedrijf en onze toewijding aan onderwijsverbetering beter te leren kennen? Let’s go!

Vandaag loop je mee met Davide bij het Hout- en Meubileringscollege. Samen met Walter Groen is hij sinds half augustus projectleider van de voorbereiding voor de aanbesteding van SIS. Hij neemt je mee naar het startmoment van het project.

Hout- en Meubileringscollege
Het Hout- en Meubileringscollege is één van de elf unieke zelfstandige mbo-vakscholen in Nederland en de enige die gespecialiseerd is op het gebied van hout-, meubel- en interieuropleidingen. Deze school kenmerkt zich door de speciale aandacht voor vakmanschap, ambacht en creativiteit. Zij biedt, verspreidt over de locaties Amsterdam en Rotterdam, 20 opleidingen aan, zowel BOL als BBL, op niveau 2 t/m 4. Tot slot biedt zij ook een breed scala aan cursorische onderwijstrajecten voor werknemers in de branche en particulieren.

Voorbereidingen
“Elk project begint met een projectplan. Hoewel er tijdens het voorbereidend overleg al veel wordt besproken over de opdracht, is onze ervaring dat een goed plan pas tot stand komt wanneer we grondig inzicht verwerven in de organisatie. Hoe dergelijke input het beste kan worden opgehaald, is iedere keer weer een zoektocht. Soms wordt er vanuit de opdrachtgever verwacht dat wij een voorstel doen, en soms, zoals deze keer het geval, heeft de instelling al een idee hoe er op een snelle en, niet onbelangrijk, efficiënte manier input kan worden verzameld voor het projectplan. Namelijk, door middel van een snelkookpansessie. Samen met de projectgroep (hartstikke fijn om die nu al te hebben!) doorlopen we op interactieve wijze en in een hoog tempo alle onderdelen van een projectplan.”

De snelkookpansessie
“Vandaag is een spannende dag, want met de presentatie die Walter en ik hebben voorbereid, hebben we het startschot gegeven voor de verdere voortzetting van het project. Ons doel is om de projectgroep enthousiast en betrokken te informeren en te bevragen, zodat zij hun input rijkelijk in vrijheid kunnen laten vloeien. We zijn ervan overtuigd dat met de inzet van ons team en de energie die we vandaag willen losmaken, dit project een succesvolle en innovatieve toekomst tegemoet zal gaan.”

Snel schakelen
“Na de kennismaking bespreken we gezamenlijk wat er allemaal komt kijken bij een aanbesteding en hoe de SIS-markt eruitziet. Tot nu toe ging alles volgens plan, maar toen we bij het stukje over de aanpak en de planning kwamen, kon onze opzet, waarbij we het plan hadden om de aanwezigen in groepen te verdelen om diepgaandere discussies over verschillende aspecten van het projectplan te voeren, met behulp van flip-overs, post-its en stiften, in de prullenbak.  Het wordt duidelijk dat de projectgroep dit (terecht) een belangrijk punt vindt, waardoor het oorspronkelijke plan plaatsmaakte voor een organisch gesprek waarin de zorgen van het HMC goed naar voren kwamen en we daar concrete acties aan konden verbinden. Ondanks de ommezwaai, was de instelling gelukkig hartstikke blij en tevreden met de werkwijze en het resultaat.”

Positief gevoel
“We hebben gezamenlijk een mooie eerste stap gezet. We pakken alle input mee en werken dit uit tot een eerste projectplan. Dit projectplan, voorbereid in powerpoint (lekker beknopt en efficiënt), moest een week later al gepresenteerd worden aan de stuurgroep. Het is hard werken, maar dit geeft ontzettend veel energie. Die energie houden we vast om van dit project een succes te maken. Ik kan niet wachten op de volgende bijeenkomst!”

Wil je meer van ons werk zien? Check dan onze cases, of volg ons op LinkedIn.