BijeenkomstFundatis is trots op de opdrachten die zij het afgelopen jaar heeft uitgevoerd. Stuk voor stuk mooie opdrachten voor aansprekende opdrachtgevers die ook een bijdrage hebben geleverd aan waar we als Fundatis nu staan. We sloten dit jaar daarom op een feestelijke manier af met een bijeenkomst samen met onze relaties in het Italiaanse restaurant Cantina di David in Utrecht.

Talentontwikkeling in muziek

Voordat het diner startte, begonnen we met een muzikale intro met het thema ‘ontwikkeling van jonge talenten’. We hadden hiervoor drie gasten uitgenodigd bij wie talentontwikkeling in muziek een belangrijke rol in hun leven speelt. Marjès Benoist houdt zich bezig met het opleiden van jong talent en Jan Oppelaar en Pieternel Tils zijn zelf jong talent.

Marjès Benoist: “Als kinderogen gaan fonkelen bij muziek, dan weet ik genoeg”

Marjès Benoist nam onlangs afscheid van het Amsterdamse conservatorium. Ze is gespecialiseerd in het lesgeven van jong talent en was jarenlang het hoofd van de Sweelinck Academie; de jong talentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam (CvA). Het NRC noemde haar in een artikel zelfs ‘De beste pianojuf van Nederland’.

“Ik wilde al piano spelen vanaf mijn 4e, maar mijn ouders waren daar niet zo blij mee’, vertelt Marjès. “Uiteindelijk nam ik daarom ‘pas’ op mijn 8e mijn eerste pianoles. Op mijn 15e vertrok ik naar Amsterdam om aan het conservatorium te studeren.”

“Als je wat wilt bereiken in de muziek, is het belangrijk dat je zo jong mogelijk begint. Om talent van hele jonge kinderen te ontdekken, begin ik altijd met spelletjes. Ik laat ze bijvoorbeeld ritmes naklappen. Ik kijk ook naar de handen van de kinderen. Ik kan niet goed uitleggen wat het precies is, maar je kunt handen van talentvolle kinderen herkennen. Maar het belangrijkste zie ik in hun ogen. Als die gaan fonkelen bij muziek, dan weet ik genoeg.”

“Het advies dat ik ouders van jonge kinderen wil geven is: neem je kinderen serieus. Als ze op hun 4e aangeven een bepaald muziekinstrument te willen spelen, dan zeggen ze dat vaak niet zomaar. Als ze op les gaan, bied ze dan ook de ruimte om zich te ontwikkelen. Maar geef kinderen vooral een warm gevoel als ze aan het spelen zijn.”

Marjès is dan wel gestopt bij het CvA, maar stoppen met lesgeven doet ze niet. “Ik ga nog heel wat jaren door!“

Pieternel Tils: “Ik hou van binnen heel veel van muziek”

Pieternel Tils begon op haar 5e met viool spelen. “Toen ik rond mijn 10e naar het pré-AMT (Academie Muzikaal Talent) ging, werd het serieuzer, maar zeker niet minder leuk.” Inmiddels heeft Pieternel zich aangemeld voor het conservatorium. “Ik heb hier van tevoren wel eens over getwijfeld. Dan dacht ik: ‘Is dit echt wat ik het liefste wil?’ Maar ik hou van binnen heel veel van muziek. Ik weet zeker dat ik spijt krijg als ik het niet doe.”

Jan Oppelaar: “Ik was geobsedeerd door de cello”

Jan Oppelaar begon op zijn 8e met cello-les bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten. In 2013 werd hij leerling van de Academie Muzikaal Talent. In oktober 2014 won Jan als jongste deelnemer de Aanmoedigingsprijs bij het Nationaal Cello Concours van de Cello Biënnale. Hoewel het conservatorium voor de hand lag, koos hij er toch voor om naar de universiteit te gaan. “Ik wilde mezelf ook ontwikkelen”, vertelt hij. “Ik was echt ‘geobsedeerd’ door de cello. Toen bedacht ik me op een gegeven moment dat er ook andere dingen in het leven waren, dan alleen muziek. Ik stopte zelfs met cellospelen en ging naar de universiteit”. Uiteindelijk bleek het bloed toch te kruipen waar het niet gaan kon. Jan deed toelatingsexamen voor het conservatorium en werd aangenomen.

Jan en PieternelNa de interviews brachten Jan en Pieternel hun talenten in de praktijk onder de prachtige gewelven van het restaurant. Een optreden waar niet alleen onze gasten, maar ook het personeel stil van werd. U ziet en hoort hier een kort fragment .

Italiaanse specialiteiten en bijpraten

Door het plotselinge noodweer kon het diner helaas niet op het terras plaatsvinden, maar werd het voortgezet in het restaurant. Onder het genot van heerlijke Italiaanse specialiteiten konden de gasten elkaar leren kennen en konden bekenden bijpraten. Een mooiere afsluiting van het jaar konden wij ons niet wensen!