Vrije Universiteit Amsterdam


Rol Fundatis

Medewerker kwaliteitszorg: ondersteuningswerkzaamheden en coördinatie bij het tussentijdse interne accreditatieproces van een faculteit.

Projectbeschrijving

Als onderdeel van de kwaliteitszorgcyclus organiseren de opleidingen binnen de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) elke drie jaar na een externe accreditatie een zogenaamde midterm. Tijdens deze midterm wordt er door een speciaal geselecteerd panel gekeken naar hoe het met de opleiding staat en welke verbeteringen er eventueel kunnen worden aangebracht voor de komende externe accreditatie. De faculteit der Bètawetenschappen van de Vrije Universiteit was per direct op zoek naar tijdelijke ondersteuning van de beleidsafdeling bij het begeleiden van drie midterms binnen de faculteit. Daarnaast betrof de opdracht om een curriculumscan uit te voeren ten behoeve van het landelijke beleid taal en toegankelijkheid en overige ondersteuningswerkzaamheden in het kader van kwaliteitszorg. Ook de coördinatie van de uitkomsten van de jaarlijke NSE (Nationale Studenten Enquête) is bij Fundatis belegd.

Resultaat

Naast inhoudelijke feedback, heeft Fundatis sturing gegeven aan het proces door de werkzaamheden van de opleidingscoördinator, opleidingsdirecteur en betrokken docenten te coördineren. Hierdoor was de documentatie voor de midterms tijdig voorhanden waardoor bijbehorende deadlines werden gehaald. Alle ondersteunende werkzaamheden zijn in nauwe afstemming en samenwerking met de beleidsmedewerkers onderzoek, beleidsmedewerkers bedrijfsvoering en de desbetreffende onderwijsdirecteur efficiënt en naar volle tevredenheid uitgevoerd.

Kwaliteitszorgcycli en (interne) (her)accrediteringsprocessen zijn, hoewel van tijdelijke aard, zeer intensief, aan tijdsdruk onderhevig en vergen veel van de eigen medewerkers van een faculteit of opleiding. De snelle inzetbaarheid, de inhoudelijke kennis en de organisatorische kwaliteit van Fundatis worden daarom als waardevol beoordeeld.